Parti Mat Sabu tak popular gara2 parti Mahathir..

Ternyata populariti Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) lebih gah dan memberangsangkan jika hendak dibandingkan dengan Parti Amanah Negara (PAN)… Maknanya disini walaupun PAN sudah lebih setahun ditubuhkan… Tetapi populariti PAN tetap kalah dengan populariti yang dimiliki PPBM.

Perkara tersebut dibuktikan oleh Kajian Institut Darul Ehsan (IDE) yang telah membuat kajian… Hasil kajian mendapati seramai 35 peratus daripada 1,761 pengundi responden di negeri Selangor mangakui kenal dengan PPBM.

Namun begitu, Timbalan Pengerusinya, Prof Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman berkata, jumlah peratus tersebut adalah sangat berbeza jika hendak dibandingkan dengan PAN, jumlah peratus responden yang mengenai PAN jauh lebih rendah dari PPBM.

“Bila kita buat kaji selidik, kita tanya mereka pernah dengar Bersatu atau tidak? Hampir 35 peratus responden kita pernah dengar.

“Berbeza dengan Amanah. Data Amanah ini saya tidak mahu sebut. Tapi peratusannya lebih rendah daripada Bersatu. Angkanya ada tapi saya tidak sebut,” katanya.

Eshhhh malunya haha! Nampak sangat PAN langsung tak famous di Selangor… PPBM yang belum lagi sebulan usianya ditubuhkan tapi popularitinya telah mengalahkan PAN…

Mungkin sebab PPBM tu ditubuhkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kot sebab tu PPBM lagi famous pada PAN. Kalau nak dibandingkan dengan PAN, dorang cuma ada Mat Sabu je!

Masyarakat dipengaruhi oleh media… Jadi dorang ni lebih lebih terkesan apabila laporan akhbar dan televisyen menyiarkannya melalui akhbar dan kaca televisyen… Berbanding dengan PAN yang kurang dipromosikan melalui media sosial dan kaca televisyen.

Ditambah pula dengan Mahathir dan Muhyiddin yang sememangnya sering keluar di kaca televisyen dan nama mereka sudah familiar dengan rakyat… Jadi memang bertambah la populariti parti dorang. Kesian PAN kan takde orang kenal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s