Husam bakal rampas jawatan Presiden PAN dari Mat Sabu..

5 Ogos 2016 – Ada dengar satu info panas dari sumber dalaman PAN.. Katanya jawatan Presiden parti belaan DAP tu sekarang ni jadi rebutan antara Mat Sabun dan juga Husam kambeng..

Katanya lagi.., Husam kini disokong kuat oleh pemimpin-pemimpin DAP yang muda dan liberal.. Manakala Mat Sabu pulak masih lagi mengharapkan back-up dari geng2 DAP yang dah veteran..

Menurut penganalisis politik di Penang, jawatan Presiden PAN yang kini disandang oleh Mat Sabu semakin tergugat kerana kejatuhan Guan Eng.. Ramai yang dah sedia maklum bahawa Mat Sabu sangat disayangi oleh Tokong Penang tu.. 

Dan akibat dari kes dakwaan salahguna kuasa dan rasuah yang dihadapi oleh Ah Beng sekarang ni, Mat Sabu turut sama menerima tempiasnya..

Rakyat di Penang memang tahu bahawa DAP sudah berpecah dua.. Satu geng yang dikepalai oleh Kit Siang dan Guan Eng.., manakala satu lagi ialah geng Roket muda yang mahukan Ketua Menteri Penang disandang oleh anak tempatan..

Jadi bila Guan Eng didakwa atas pelbagai kesalahan salahlaku rasuah, geng2 muda DAP Penang mula atur langkah untuk hapuskan terus kekuatan regim Tokong Guan Eng di negeri ni..

Antara nama yang pasti ‘dikuburkan’ ialah Mat Sabu.. Ramai sedar bahawa Mat Sabu adalah ‘alat tunggangan’ Guan Eng untuk cari sokongan bangsa melayu.. Dan tanpa Mat Sabu, Guan Eng dan teamnya akan hilang pengaruh dikalangan orang melayu khususnya bekas-bekas penyokong PAS..

Sebab itulah Husam ‘diarahkan’ untuk mencabar Mat Sabu untuk menduduki jawatan Presiden PAN.. Tambahan pulak, Husam tak mempunyai hubungan yang baik dengan Guan Eng serta Kit Siang.. Ini pasti akan mempercepatkan lagi kejatuhan Legasi Dinasti Lim anak beranak..

Sekarang ini katanya Mat Sabu tengah cuba menagih simpati dari pemimpin PKR supaya menyokongnya untuk terus menjadi Presiden PAN.. Tapi nasib Mat Sabu sangat malang kerana PKR juga sedang dalam krisis dengan DAP..

Apakah nasib Mat Sabu nanti? Mampukah dia bertahan dan ‘survive’ dengan sokongan dari Tokong Ah Beng? Atau Mat Sabu akan tenggelam bersama Guan Eng yang bakal masuk penjara akibat salahlaku rasuah?

Sama-sama lah kita tunggu episod seterusnya cerita ‘kehancuran’ Pakatan Pembangkang itu nanti ye.. Apapun.., tahniah ‘in advance’ buat Husam.. Bak kata Husin Lempoyang.., “jual orang lagi untung dari jual Unta..” Tapi dalam kes Husam.., dia tak jual Unta.., tapi jual kambeng.. Hahaha…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s