GAMIS memalukan mahasiswa di Galas dengan menjadi barua PAS..

Kalau mengikut kata Presiden “budak-budak” GAMIS didalam media cetak, kedatangan mereka ke PRK Galas bukanlah mewakili atau berkempen untuk mana-mana parti politik sebaliknya cuma ingin berasa pengalaman terlibat dalam politik.

Tapi, mengapa pulak budak-budak Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia berkempen dan mengedarkan risalah bersama-sama dengan Muslimat PAS?

Saya juga difahamkan, budak-budak GAMIS ini telah ditempatkan bersama-sama petugas-petugas PAS dan berkempen menyebarkan risalah dibawah naungan Bridged Muslimat PAS.

Kalau bukan datang untuk berkempen atau berpolitik bagi PAS, atas alasan apakah GAMIS datang menyibuk di PRK Galas ini? Nak merasa pengalaman berpolitik? Bukankah mahasiswa dilarang untuk menyertai sebarang kempen politik?

Presiden GAMIS juga cuba berlagak pandai kononnya mahu menerangkan kepada masyarakat Galas tentang Budget 2011 yang baru dibentangkan. Siapakah GAMIS untuk menerangkan tentang Budget tersebut? Adakah mereka diberikan tauliah untuk menjadi ejen penerangan daripada kerajaan?

Semua alasan-alasan yang diberikan oleh Presiden GAMIS ini adalah amat dangkal dan tak langsung mencerminkan minda intelektual seorang mahasiswa. Pemikiran Presiden GAMIS ini hanyalah bertaraf budak tadika sahaja. Inilah akibatnya jika seseorang itu telah terkena “nasi kangkang” PAS.

Nasihat saya kepada budak-budak GAMIS ini, belajarlah dulu sampai habis sebelum nak menceburi bidang politik negara. Sedarlah bahawa awak semua tu masih lagi ditanggung oleh duit ibu bapa untuk belajar. Diri sendiri belum “aqil baligh” lagi tapi dah tak sabar-sabar nak berpolitik.

Tak payahlah “menggatal” kononnya nak merasai pengalaman berpolitik. Tunaikan lah dulu kewajipan sebagai seorang pelajar. Jangan bazirkan duit biasiswa yang disediakan oleh kerajaan hanya semata-mata untuk menjadi alat kepada politik gampang parti yang bertopengkan islam seperti PAS.

Apakah budak-budak GAMIS ini semua sanggup membiarkan minda mereka “diliwat” secara rakus oleh parti cap bulan ini hanya semata-mata kerana mahu merasai pengalaman berpolitik?

Jangan memalukan ibu bapa anda semua dengan menjawab “ya” kepada soalan-soalan tersebut!

4 orang pelajar dari kumpulan ‘Jentera Mahasiswa PRK Galas’ ditahan oleh polis selepas membuat satu sidang media di Gua Musang. Kumpulan 200 orang pelajar telah tiba di Gua Musang dan bertindak sebagai pemerhati dalam pilihanraya kecil berkenaan.

Menurut Presiden GAMIS, Ahmad Syazwan Muhammad Hasan, kedatangan mereka bukanlah mewakili atau berkempen untuk mana-mana parti politik sebaliknya cuma ingin berasa pengalaman terlibat dalam politik. Pada masa yang sama, Syazwan juga berkata, mereka datang untuk menerangkan kepada rakyat sejauh mana mereka memahami tentang Bajet 2011 serta imbuhan yang bakal mereka perolehi daripada bajet berkenaan.

“Rakyat juga perlu tahu tentang Menara Warisan Merdeka… apa yang rakyat dapat, jadi kami bertindak sebagai agen semak dan timbang,” katanya. (mStar Online)

Advertisements

8 thoughts on “GAMIS memalukan mahasiswa di Galas dengan menjadi barua PAS..

  1. smlm brjmpe dgn puak2 gamis nie galas…wat pe sbuk kt sni..bkn ker spatutnye diorg g blaja kt u tu..org ckp kalo x pndai xpe, bleh blaja tp jgn memndai2..pnhkn dlu ilmu d dada bru bleh sbuk psl politik…

    Like

  2. Gantung je duit pinjaman PTPTN budak2 tu… Dah di beri peluang masuk U tu belajar le sampai dapat Anugerah dekan ke, lepas tu join lah politik ni,..mak bapak pun tak kesah… Ni gred CGPA dok cukup2 makan je, lepas tu salah pensyarah sebab kurang ajar… Aku harap dan aku cabar sesiapa yang tahu pasal budak2 ni, posting kan result semester mereka, berapa CGPA mereka.. cemerlang kah budak2 ni,..

    Like

  3. Anak-anak bangsa lain sibuk study dapat gred baik.. anak-anak melayu jadi pelancong politik.
    Bila menganggur sibuk salahkan kerajaan!

    Like

  4. Budak-budak Melayu masuk local Uni nih memang BODOH. Kalau tengok dekat tempat kerja banyak yang grad setakat cukup makan.

    BAHALOL! Kamu semua patut belajar bagus2 bagi dapat first class honours bangsat. Bukan sibuk politik sana sini.

    Ingat PAS tuh boleh belanja kamu beli susu anak kamu ke kalau pass uni setakat 3rd class and kamu kerja setakat kerani/despatch?

    Like

  5. Tanpa Nama berkata…
    smlm brjmpe dgn puak2 gamis nie galas…wat pe sbuk kt sni. pnhkn dlu ilmu d dada bru bleh sbuk psl politik…

    hak komen blog ni pun bodo lebih pada budak GAMIS. Tapi tak ngaku bodo.

    Tanpa Nama berkata…
    Gantung je duit pinjaman PTPTN budak2 tu… … cemerlang kah budak2 ni,..

    Oooo demo ingat PTPTN mak bapak mu bui ka, budak-budak tu bayar lepas habis belaja..dengan bunga sekali. Bukan free.

    Tanpa Nama berkata…
    Anak-anak bangsa lain sibuk study dapat gred baik.. anak-anak melayu jadi pelancong politik. Bila menganggur sibuk salahkan kerajaan!

    Ngangur tu sebab kerajaan tak sedia kerja. Hak ada M.A pun susah nak kerja.

    PAS ANJING DAP berkata…
    Budak-budak Melayu masuk local Uni nih memang BODOH. Kalau tengok dekat tempat kerja banyak yang grad setakat cukup makan.

    Umno kan suka orang-orang bodoh, baru boleh cucuk hidung, kenapa marah orang nak jadi bodoh. Takut berjumpa bodoh sama bodoh ka, payah pulak yang bodoh tu nak cari makan.

    BAHALOL! Kamu semua patut belajar bagus2 bagi dapat first class honours bangsat. Bukan sibuk politik sana sini.

    Kalau nak berpolitik kempenlah UMNO baru puak-puak kawe tak marah.

    Ingat PAS tuh boleh belanja kamu beli susu anak kamu ke kalau pass uni setakat 3rd class and kamu kerja setakat kerani/despatch?

    Susu-susu tu semua UMNO yang beli dan bagi free kat mahasiswa….kalau tak jual susu macam mana nak dapat projek susu. Kan kan kan.

    Like

  6. Bro…mohon link kan blog kita bro…& hubungi aku dgn kadar segera…tengkiu!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s