Tikus Gergasi bakal jadi sajian popular di P.Pinang…

Selepas 2 tahun negeri P.Pinang diperintah dengan gaya kepimpinan Khalifah Umar, ingatkan Lim Guan Eng berjaya menjadikan Pulau Mutiara sebagai salah satu negeri terbersih dalam negara, rupanya semuanya indah khabar dari rupa..

Kehadiran tikus-tikus bersaiz gergasi disekitar bahagian Pulau menunjukkan bahawa Guan Eng langsung tak peka dengan kebersihan persekitaran negeri.

Ataupun, apakah semua tikus-tikus gergasi ini sengaja “diternak” oleh kerajaan DAP negeri pimpinan Guan Eng bagi dijadikan sebagai salah satu keunikan negeri untuk menarik pelancong?

Selain bakal menjadi tarikan pelancong, Lim Guan Eng disarankan agar mempertimbangkan idea untuk menjadikan tikus-tikus gergasi ini sebagai “sajian eksotik” bagi mempopularkan lagi negeri P.Pinang.

Selain itu, Guan Eng juga boleh menyediakan resepi baru seperti Sup Tikus berherba, Kari Dalca Tikus dan juga Kebab Tikus berserta ekor. Ini mesti akan menjadikan nama P.Pinang mahsyur seluruh negara bahkan terkenal di merata donia.

Bukankah Lim Guan eng dan DAP negeri amat sukakan pendekatan yang populis? Dan tikus-tikus gergasi ini amat berpotensi untuk mempopularkan lagi pemerintahan gaya Khalifah Guan Eng.

Jangan bimbang.., Nik Aziz pasti setuju dan memberi restu!

GEORGE TOWN – Nama-nama seperti Jalan Chowrasta, Jalan Penang, Jalan Macalister dan Jalan Burmah di sini memang cukup terkenal sebagai lokasi tumpuan pelancong.

Namun di sebalik populariti itu, disebabkan pengabaian kebersihan dan sikap ambil mudah segelintir golongan peniaga menyebabkan lokasi tersebut kini menjadi antara tempat pembiakan tikus.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), SM Mohamed Idris mendakwa, dianggarkan terdapat dua juta ekor tikus di George Town iaitu melebihi jumlah penduduk di kawasan itu terutama di kawasan gerai makan serta pasar.

Menurut beliau, perkembangan tersebut menunjukkan amalan pengurusan sisa dan kebersihan di negeri ini begitu rendah.

Katanya, kepesatan pembangunan bandar dan perancangan penduduk yang tidak sempurna memburukkan lagi keadaan.

Advertisements

One thought on “Tikus Gergasi bakal jadi sajian popular di P.Pinang…

  1. DAH KM JAMBAN TUNJUK TELADAN BURUK KAT RAKYAT. PEMAJU UPAH SAMSENG PEGI KACAU NELAYAN NK CARI IKAN. SKANG NI KM JAMBAN NAK RAKYAT PENANG KENA BIASE2KAN MKN TIKUS LA PLAK ADOIYAIII

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s