Guan Eng zalim kerana menindas penduduk kampung melayu P.Pinang.

Guan Eng kata, bukan kerajaan DAP yang usir penduduk kampung-kampung melayu di P.Pinang tetapi pemaju perumahan yang usir. Betullah tu.

Tapi siapa yang bagi kebenaran untuk para pemaju perumahan membina projek-projek perumahan di kampung-kampung tradisonal melayu P.Pinang? Bukankah kerajaan DAP pimpinan Lim Guan Eng?

Dan siapa pulak yang meluluskan permohonan pembinaan pembangunan kepada pemaju-pemaju tersebut? Jawapannya ialah Kerajaan DAP dan Guan Eng juga sebagai orang yang bertanggungjawab dalam hal ehwal tanah negeri.

Jadi, tak salahlah bila rakyat P.Pinang kata Guan Eng zalim dan menindas penduduk kampung. Memang betul maaa….

PULAU PINANG 8 Sept. – Kerajaan negeri perlu mempunyai pelan penempatan semula untuk kampung-kampung tradisional supaya penduduknya tidak terabai apabila pemaju mahu mengambil-alih tanah bagi tujuan pembangunan.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim berkata, adalah zalim sekiranya tiada program langsung disediakan untuk penduduk terbabit kerana kebanyakan kampung sedemikian telah wujud kira-kira seabad lalu.

Menurutnya, kerajaan negeri tidak boleh menganggap masalah berkenaan sebagai ‘ad-hoc’ kerana pembangunan di Pulau Pinang akan berterusan pada masa depan.

“Kerajaan negeri janganlah sewenang-wenangnya bila sudah meluluskan sebarang permohonan pembangunan, biarkan saja pemaju usir penduduk di kawasan terlibat.

“Walaupun Kanun Tanah Negara menyatakan jika sesuatu pelan pembangunan diluluskan, pemaju ada hak, mengusir penduduknya begitu saja adalah tindakan zalim,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama para pemimpin parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan kawasan Parlimen Bayan Baru di sini, semalam.

Beliau mengulas nasib 58 keluarga dari Kampung Permatang Tepi Laut, Batu Maung di sini yang diarah oleh pemaju mengosongkan rumah masing-masing pada 31 Oktober ini.

Kampung nelayan yang dihuni sepenuhnya oleh orang Melayu itu telah wujud kira-kira 100 tahun lalu.

Kampung-kampung tradisional lain di negeri ini yang mungkin menerima nasib sama adalah Kampung Jalan Pokok Asam, Jelutong dan Kampung Tengah terletak bersebelahan.

Zahrain memberitahu, kerajaan negeri perlu membuat satu dasar di mana sesebuah kawasan yang hendak dibangunkan mempunyai pelan penyusunan semula penduduknya.

“Kalau luas kampung yang diambil-alih empat hektar, peruntukkan sedikit buat kampung tersusun untuk penduduk,” ujarnya.

Sebagai contoh, jelas beliau, di Singapura yang mempunyai keluasan tanah terhad, kerajaan republik itu mempunyai program khas untuk menempatkan semula penduduk terlibat di kawasan sama.

Beliau menambah, kerajaan republik itu menyediakan flat yang selesa untuk penduduk berkenaan.

Zahrain berkata, jika mahu mempertahankan budaya khususnya orang Melayu di Pulau Pinang, masyarakat kaum itu perlu memiliki cara hidup yang betul serta sempurna. – Utusan

Advertisements

One thought on “Guan Eng zalim kerana menindas penduduk kampung melayu P.Pinang.

  1. Melayu makin terpinggir di bumi sendiri..tapi kena kaji kembali apa sebabnya…begitulah kalau kuasa dah beralih tangan.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s